OPĆENITO

Ugradnja klima uređaja je uz servis klima jedna od naših osnovnih djelatnosti. Vršimo montažu svih tipova klima bilo da su split, multi split, kasetne jedinice, stropne jedinice, multi V ili klima ormari.

Jako je bitno da ako ste odlučili da montirate klimu, taj korak odrade stručna lica kako bi klima uređaj radio efikasnije.

INSTALACIJA I UGRADNJA KLIMA UREĐAJA

Prije ugradnje klima uređaja u vašem stanu, kući, poslovnom prostoru ili server sobi potrebno obratiti pažnju na nekoliko stvari:

– odabrati vrstu klima uređaja određenog kapaciteta;

– lokaciju unutrašnje jedinice, sturjanje vazduha unutrašnje jedinice (raspored najmeštaja i ostalih predmeta) jer to može naškoditi zdravlju u ljetnimi mjesecima

– lokaciju vanjske jedinice, odvod vode nastale kondenzacijom. Veoma je bitno obezbjediti da voda od kondenzata ne pada tamo gdje može prouzrokovati nevolje

– vanjsku jedinicu treba postaviti na mjesto gdje je pristupačna za servi u slučaju kvara ili redeovnog servisiranja

– spajanje klima uređaja izvršiti sa kvalitetnim materijalom kako bi se sprijećilo pucanja instalacije i smanjio rizik od kvara uređaja

– obratiti pažnju na napajanje klima uređaja (postaviti odgovarajući osigurač)

– prije puštanja klima uređaja u funkciju potrebno je izvakumirati instalacije i provjeriti parametre, po potrebi dopuniti freon.

– Sastavni dio montaže klima uređaja je obuka i ispravno rukovanje klima uređajem

Ako uvažite savjete strućne osobe, izvštite pravilan odabir klima uređaja i prepustite montažu certificiranim monterima, možete bezbrižno koristiti Vaš klima uređaj.

ODRŽAVANJE I SERVIS KLIMA UREĐAJA

Servis klima uređaja potrebno je raditi minimalno jednom godišnje zavisno od namjene i uslova rada. U server, IT i sitemskim sobama potrebno je klima uređaj servisirati tri do šest puta godišne, zavisno od uslova korištenja

Servisiranje klima uređaja vrši se rad:

– produžavanja vijeka trajanja klima uređaja

– osigurava kvalitetniji rad klima uređaja (uslov za garanciju pojedinh proizvođaća klima uređaja je i godišnji servis)

– dezinfekcije i uklanjanja svih nečistoća i uzroćnika zaraznih bolesti

– znatna ušteda elekrične energije

Najbolji termin ta servis klima uređaja je proljeće ako se klima koristi za hlađenje ili jesen ako se klima koriti za grijanje. Iskustvo nam pokazuje da mogi vlasnici klima uređaja zatraže servis tek kada primjete da sa uređajem nešto nije u redu ili da je prestao da radi. U većini sljućajeva oni misle da su uštedili novac na servisu klima uređaja, a onda kada dobiju ponudu za opravku uređaja shvate ozbiljnost preventivnog održavanja.

Tako da, kada se sve ovo uzme u obzir, izdvajanje novca za redovan godišnji servis klima uređaja ne bi trebalo da predstavlja veliki izdatak, već to treba posmatrati kao uštedu.

Klima uređaj koji se ne servisira redovno otežano radi, ima neugodne mirese, opterećuje kompresor što skraćuje vijek trajanja klima uređaja. Pored toga, ovakva klima troši više električne energije, puna je raznih štetnih bakterija tako da ugrožava zdravlje osobama koje borave u prostoriji.

OPOPRAVKA KLIMA UREĐAJA

Ukoliko vaš klima uređaj ne hladi dovoljno dobro, ispušta neprijatne mirise, curi, ne reaguje na daljinski upravljač ili uopšte ne radi vrlo je moguće da joj je potrebna popravka.

Prije nego što pomislite da je u pitanju kvar vašeg klima uređaja, provjerite ispravnost baterija u daljinskom upravljaču, sjetite se kada ste poslednji put prali filtere i radili detaljan servis klima uređaja. Ako ste ustanovili da nije stvar u tome, onda vam je najverovatnije potrebna popravka i stručna dijagnostika kvara.

SES d.o.o. vrši sve vrste popravki klima uređaja: dijagnostika, popravka elektronike, trafoa, zamena cijevi, izolacije, punjenje freonom ( R-410a,R-407c,R-22 ), zamjena i produženje crjeva za odvod kondenzata, zamjena ventila, holendera, kompresora i slično.

IZMJEŠTANJE KLIMA UREĐAJA

U koliko imate potrebe da izmjestite vaš klima uređaj, bilo da se radi o montaži na drugu lolaciju ili privremeno demontirati uređaj (radi izgradnje, dogradnje, postavljanja fasade na objektu) obratite se našem stručnom osblju.