SERVIS KLIMA UREĐAJA

ODRŽAVANJE I SERVIS KLIMA UREĐAJA

Servis klima uređaja potrebno je raditi minimalno jednom godišnje zavisno od namjene i uslova rada. U server, IT i sitemskim sobama potrebno je klima uređaj servisirati tri do šest puta godišne, zavisno od uslova korištenja

Servisiranje klima uređaja vrši se rad:
– produžavanja vijeka trajanja klima uređaja
– osigurava kvalitetniji rad klima uređaja (uslov za garanciju pojedinh proizvođaća klima uređaja je i godišnji servis)
– dezinfekcije i uklanjanja svih nečistoća i uzroćnika zaraznih bolesti
– znatna ušteda elekrične energije

servis


SERVIS PODRAZUMJEVA:

– demontažu, pranje – čišćenje kučišta unutrašnje jedinice,
– čišćenje (pranje) isparivaća i filtera parom pod pritiskom 4-6 bara;temperatura pare 80°C
– čišćenje okapne tacne i sistema odvoda kondenzata
dezinfekcija isparivača,okapne tacne, filtera i drugih dijelova unutrašnje jedinice
– provjera i dotezanje spojeva plinske i elektro instalacije
– montaža kučišta unutrašnje jedinice,filtera i kontrola rada
Ovim principom rada otklanjaju se sve nečistoće, kao prašina, masnoća, bakterije, gljivice i sl. sa unutrašnjih jedinica klima uređaja.
Dubinsko čišćenje se vrši namjenskim uređajem «Desiderio» tipa F29VAE ili „ZEPTER“, koji radi na principu pare pod pritiskom (4-6 bara), kao odsis svih nečistoća sa kondezatora u poseban spremnik. Dezinfekcija se vrši sredstvom “ZEPYNAMIC A” – zemlja porijekla Italija, koji uklanja bakterije i viruse kao uzročnike mnogih infektivnih i zaraznih bolesti.
– čišćenje kondezatora vanjske jedinice pod zračnim pritiskom 4-8 bara, pranje kučišta vanjske jedinice, pritezanje spojeva plinske i elektro insatalacije, provjera freona  i eventualno dopunjavanje odgovarajućeg freona po potrebi, te kontrola rada.
– zamjena baterija u daljinskom upravljaču za kontrolu unutrašnje jedinice /po potrebi/


Najbolji termin ta servis klima uređaja je proljeće ako se klima koristi za hlađenje ili jesen ako se klima koriti za grijanje. Iskustvo nam pokazuje da mogi vlasnici klima uređaja zatraže servis tek kada primjete da sa uređajem nešto nije u redu ili da je prestao da radi. U većini sljućajeva oni misle da su uštedili novac na servisu klima uređaja, a onda kada dobiju ponudu za opravku uređaja shvate ozbiljnost preventivnog održavanja.

Tako da, kada se sve ovo uzme u obzir, izdvajanje novca za redovan godišnji servis klima uređaja ne bi trebalo da predstavlja veliki izdatak, već to treba posmatrati kao uštedu.

Klima uređaj koji se ne servisira redovno otežano radi, ima neugodne mirese, opterećuje kompresor što skraćuje vijek trajanja klima uređaja. Pored toga, ovakva klima troši više električne energije, puna je raznih štetnih bakterija tako da ugrožava zdravlje osobama koje borave u prostoriji.